Dobrý kvas predstavuje jednu z najdôležitejších podmienok pri príprave kvalitného destilátu. Dobrý kvas = dobrá pálenka. Príprava kvasu je poctivá práca, pri ktorej sa nikdy neoplatí postup zjednodušiť alebo oklamať. Len poctivo pripravený kvas vytvorí krásne čistý destilát pri dostatočnej vyťaženosti.
Zobraziť postup
-
Do suda patrí zdravé, zrelé ovocie očistené od špiny a hliny, bez stoniek a lístkov. V ideálnom prípade bez stoniek a lístkov.
-
Sud na kvas musí byť čistý, vyrobený z plastu alebo nerezu. Nikdy nepoužívame železné nádoby.
-
Nádobu naplňte do ¾ objemu a nechajte dostatočný priestor na rozpínanie kvasu
-
Nádobu po naložení hermeticky uzavrite kvasným uzáverom používaným vo vinárstve, aby sa ku kvasu nedostal hmyz alebo mikroorganizmy
-
Kvas dôkladne premiešame, a pridávame podľa stupňa zrelosti ovocia 1 až 2 kg cukru. Do kvasu zamiešame kvasinky, enzýmy a živné soli.
-
Nádobu s kvasom uložíme do miestnosti so stabilnou teplotou v rozmedzí 15-20 °C. Kvas nepatrí na slnko!
-
Jednoduchým indikátorom ukončenia kvasného procesu je, že koláč na povrchu sa začne prepadávať. V tejto fáze je vhodné zmerať zbytkový cukor hustomerom, prípadne refraktometrom. Bežným pestovateľom by malo byť dostačujúce sledovanie doby kvasenia, ak dodrží podmienky (teplota miestnosti, hermetické uzavreté nádoby).
-
Kvasný koláč má pri kvasení dôležitú úlohu, pretože zabraňuje odparovaniu liehu a prístupu nežiadúcich mikroorganizmov. Keď sa koláč začne prepadať do kvasu, kvas by mal byť pripravený na destiláciu. Kvasnú zátku odstránime a nádobu uzavrieme. Koláč treba pred pálením odstrániť iba v prípade ak je na povrchu pleseň.
Ako dlho trvá kvasenie?
Druh ovocia | Dĺžka kvasenia | Cukornatosť | Výťažnosť |
Slivkový kvas | 6-8 týždnov | 16 °Bx-22 °Bx | 8% – 12% |
Hruškový kvas | 3-4 týždne | 14°Bx – 20°Bx | 6% – 12% |
Jablkový kvas | 8-12 týždnov | 14°Bx – 20°Bx | 6% -12% |
Marhulový kvas | 3-6 týžnov | 14°Bx – 22°Bx | 6% – 12% |
Čerešnový kvas | 2-3 týždne | 14°Bx – 18°Bx | 5% – 8% |
Broskyňový kvas | 2-3 týždne | 8°Bx – 10°Bx | 4% – 8% |
Víno | 15% – 25% | ||
Mandarinkový kvas | 2-3 týždne | 12°Bx – 18°Bx | 6% – 12% |
Čo je kvasenie?
Kvasenie je proces ktorý prebieha v spolupráci s kvasinkami. Produktami kvasenia sú: 1. Kvas – ten je veľmi náchylný na plesne a baktérie 2. CO2 + teplo – tie kvasinky veľmi obľubujú. Unikajúci CO2 vynáša na povrch časť pevného ovocia tzv. „koláč“ , ktorý chráni kvas pred zbytočnými únikmi etanolu a tepla. Okrem už spomenutých ochranných faktorov zamedzuje prístupu vzduchu do kvasu, a tým aj nežiadúcim mikroorganizmom. Práve teplo je pri kvasení dôležitým faktorom. Kvalitné destiláty sa pripravujú pri teplote 16-20 °C. Ak je teplota nižšia, kvasenie sa môže zastaviť a naopak, ak je teplota vyššia, dochádza k únikom alkoholu a jeho vyparovaniu. Samotné kvasenie má niekoľko etáp: rozkvasenie, búrlivé kvasenie a dokvášanie. Nejde len o slovné hračky, ale o dôležité etapy, ktoré nasledujú pekne za sebou. Dôležité je vedieť, že kvasenie je ukončené vtedy, keď sa spotrebuje všetok dostupný cukor. Pre bežných pestovateľov je dostačujúcim indikátorom ukončenia procesu kvasenia, začatie prepadania „koláča“. Vtedy netreba otáľať a treba dať kvas čo najrýchlejšie vypáliť, aby si pestovateľ mohol konečne vychutnať ovocie svojej práce.